Słonecznik w łupinie prażony
Słonecznik idealnie nadaje się jako szybka przekąska pomiędzy posiłkami. Można go dodać do sałatek, dań mięsnych lub makaronów.
idealny do sałatek
smaczna przekąska
bogactwo potasu i magnezu
![](https://www.kresto.pl/wp-content/uploads/2022/01/kr_slonecznik_prazony_100-1.jpg)
![](https://www.kresto.pl/wp-content/uploads/2022/01/slonecznik-2.png)
Ciekawostki
Nazwa słonecznik wywodzi się z języka greckiego odnosi się do jego zdolności do obracania się wokół położenia słońca, podążając za jego kursem.
To co najlepsze z natury!
Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.
Wartości odżywcze
Słonecznik jest prawdziwym darem natury. Słonecznik jest bogactwem potasu, fosforu, magnezu, tiaminy. Potas, magnez i tiamina pomaga w prawidowym funkcjonowaniu układu nerowego, fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 625 kJ / 151 kcal
Tłuszcz 12,4 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g
Węglowodany 1,1g
W tym cukry 0,7 g
Błonnik 3 g
Białko 7,3 g
Sól 0 g
Pochodzenie
Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej, obecnie rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza rejonem swojego rodzimego występowania. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, w Europie od XVI w. Dużym producentem ziaren słonecznika jest m.in. Bułgaria.