Istny taniec smaków!

Składniki

  • 100 g ryżu do deserów
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 15 g proszku z truskawek liofilizowanych 100% owocu KRESTO

Dekoracja

  • sezonowe owoce

Wykonanie

  1. Zagotuj mleko z cukrem, wanilią i szczyptą soli.
  2. Wsyp ryż i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 25–30 minut, aż wchłonie większość mleka i stanie się miękki. Mieszaj co kilka minut, aby się nie przypalił.
  3. Gdy ryż będzie miękki i kremowy, zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło oraz śmietankę i energicznie wymieszaj.
  4. Odłóż 2–3 łyżki puddingu i przełóż je do pucharków jako spód.
  5. Do reszty lekko przestudzonego puddingu dodaj proszek z truskawek i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż do pucharków i udekoruj owocami sezonowymi.