Istny taniec smaków!
Składniki
- 100 g ryżu do deserów
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 15 g proszku z truskawek liofilizowanych 100% owocu KRESTO
Dekoracja
- sezonowe owoce
Wykonanie
- Zagotuj mleko z cukrem, wanilią i szczyptą soli.
- Wsyp ryż i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 25–30 minut, aż wchłonie większość mleka i stanie się miękki. Mieszaj co kilka minut, aby się nie przypalił.
- Gdy ryż będzie miękki i kremowy, zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło oraz śmietankę i energicznie wymieszaj.
- Odłóż 2–3 łyżki puddingu i przełóż je do pucharków jako spód.
- Do reszty lekko przestudzonego puddingu dodaj proszek z truskawek i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do pucharków i udekoruj owocami sezonowymi.
