Lekki deser z owocowym kremem i chrupiącym ciastem.

Składniki Ciasto parzone

  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka (M)

Krem truskawkowy

  • 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 g proszku z truskawek liofilizowanych 100% owocu KRESTO

Wykonanie

  1. Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj, aż masa będzie gładka i zacznie odklejać się od garnka (2–3 minuty). Odstaw do przestudzenia – powinna być ciepła, ale nie gorąca.
  2. Dodawaj po jednym jajku, miksując do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskaj krążki (4–5 cm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w 200°C (góra–dół) przez 25–30 minut do uzyskania złocistego koloru (nie otwieraj piekarnika w tym czasie). Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw ptysie na 10 minut do przestudzenia, następnie przekrój na pół.
  4. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, pod koniec dodaj proszek z truskawek. Dolne połówki ptysiów napełnij kremem, przykryj wierzchami i oprósz cukrem pudrem.