Istny taniec smaków!

Składniki Owsianka

  • 100 g płatków owsianych
  • 150 ml wody
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli

Frużelina

  • 200 g mrożonych malin lub truskawek
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Dekoracja

  • 15 g grysu z truskawek liofilizowanych 100% owocu KRESTO

Wykonanie

  1. Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na 5 minut. Następnie wlej mleko, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, dolej mleka, a jeśli zbyt rzadka – gotuj kolejne 5 minut do wchłonięcia się płynu.
  2. W drugim rondelku umieść mrożone owoce, wlej odrobinę wody i duś na małym ogniu 5 minut. Wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i duś przez kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Do miseczek wyłóż owsiankę, połowę polej frużeliną i oprósz grysem z truskawek, który doda potrawie jeszcze więcej smaku i owocowej chrupkości.