
Składniki:
- 135 g białek (z 4-5 jajek)
- 210 g drobnego cukru
- 15 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 g śmietany 36%
- 100 g mascarpone
- 10 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Cały czas ubijając, dodajemy łyżka po łyżce cukier, aż powstanie lśniąca piana, bez drobinek cukru.
- Do ubitej bezy dodajemy proszek z liofilizowanych truskawek KRESTO, łączymy do uzyskania jednolitego koloru.
- Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy 9 okręgów o średnicy 6-7 cm, zachowując między nimi 2 cm odstępy.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C.
- Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i suszymy bezy przez ok. 1,5 godziny.
- Gotowe studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno, dodajemy 8 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO i delikatnie mieszamy masę szpatułką.
- Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy różyczki na wystudzonych bezach.
- Przed podaniem oprószamy ciasteczka resztą proszku z liofilizowanych truskawek.