Składniki:

  • 135 g białek (z 4-5 jajek)
  • 210 g drobnego cukru
  • 15 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 200 g śmietany 36%
  • 100 g mascarpone
  • 10 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO

Wykonanie:

  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Cały czas ubijając, dodajemy łyżka po łyżce cukier, aż powstanie lśniąca piana, bez drobinek cukru.
  3. Do ubitej bezy dodajemy proszek z liofilizowanych truskawek KRESTO, łączymy do uzyskania jednolitego koloru.
  4. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy 9 okręgów o średnicy 6-7 cm, zachowując między nimi 2 cm odstępy.
  6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C.
  7. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i suszymy bezy przez ok. 1,5 godziny.
  8. Gotowe studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  9. Schłodzoną śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywno, dodajemy 8 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO i delikatnie mieszamy masę szpatułką.
  10. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy różyczki na wystudzonych bezach.
  11. Przed podaniem oprószamy ciasteczka resztą proszku z liofilizowanych truskawek.