
Składniki:
- 200 g szklanki cukru + do posypania/obtoczenia
- 200 g masła, miękkiego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 15 g pudru z jagód
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Dodawać jajka, jedno po drugim, dobrze mieszając.
- Dodać wanilię i mieszać, aż składniki się połączą.
- Dodać mąkę, sól, sodę oczyszczoną i puder z jagód i mieszać, aż składniki się połączą.
- W małej misce umieść cukier. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie każdą obtocz w cukrze.
- Ułożyć na przygotowanych blachach i lekko spłaszczyć szklanką.
- Piec 8-10 minut lub do momentu, aż ciasteczka lekko się zarumienią na spodzie, a wierzch będzie wyglądał na suchy.
- Pozostawić do ostygnięcia na blasze na 5 minut przed przeniesieniem na kratkę do studzenia.