Składniki:

  • 200 g szklanki cukru + do posypania/obtoczenia
  • 200 g masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii (opcjonalnie)
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g pudru z jagód 

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
  3. Dodawać jajka, jedno po drugim, dobrze mieszając.
  4. Dodać wanilię i mieszać, aż składniki się połączą.
  5. Dodać mąkę, sól, sodę oczyszczoną i puder z jagód i mieszać, aż składniki się połączą.
  6. W małej misce umieść cukier. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie każdą obtocz w cukrze.
  7. Ułożyć na przygotowanych blachach i lekko spłaszczyć szklanką.
  8. Piec 8-10 minut lub do momentu, aż ciasteczka lekko się zarumienią na spodzie, a wierzch będzie wyglądał na suchy.
  9. Pozostawić do ostygnięcia na blasze na 5 minut przed przeniesieniem na kratkę do studzenia.