Curry to danie, które od wielu już lat króluje na stołach całego świata. Czerpiąc inspiracje z indyjskiej kuchni możemy wykonać wersję europejską, łącząc aromatyczny sos ze szpinakiem i dynią. Recepta na przepyszny obiad gwarantowana.
Składniki (6-8 porcji):
- 2 średnie piersi kurczaka (pojedyncze)
- 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
- 2 puszki mleczka kokosowego (po 400 g)
- 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego imbiru
- czerwona pasta curry
- przyprawa curry
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 ostra papryczka
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2–3 łyżki kuminu (nasionka, nie mielony)
- 2 liście kafiru (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju
- 2–3 łyżki sezamu KRESTO
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 250 g szpinaku
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Dodatki:
- makaron ryżowy wstążki lub ryż, np. jaśminowy
- natka pietruszki , kolendra lub bazylia (wszystko świeże, nie suszone)
Wykonanie:
- Kurczaka kroimy w średnią kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, 2 łyżki oleju rzepakowego i odstawiamy.
- Wlewamy do woka 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy imbir, drobno pokrojony czosnek, drobno pokrojoną ostrą papryczkę i na średnim ogniu całość podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pastę curry, kafir, 2 łyżki przyprawy curry, paprykę ostrą i słodką, kumin, koncentrat pomidorowy oraz kurczaka z zawartością miski. Całość smażymy na średnim ogniu i lekko podpiekamy.
- Dodajemy dynię, mleczko kokosowe, a następnie dokładnie mieszamy i gotujemy 5–7 minut.
- Dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną i dusimy całość 3 minuty.
- Pomidorki przekrajamy na pół i dodajemy do woka.
- Szpinak opłukujemy i dodajemy do potrawy. Gotujemy całość chwilkę, cały czas mieszając, do czasu uzyskania lekkiego podduszenia szpinaku.
- Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z limonki i doprawiamy do smaku.
- Podajemy ze świeżymi ziołami, makaronem lub ryżem, posypanymi sezamem oraz z cząstkami limonki.