Curry  to danie, które od wielu już lat króluje na stołach całego świata. Czerpiąc inspiracje z indyjskiej kuchni  możemy wykonać wersję europejską, łącząc aromatyczny sos ze szpinakiem i dynią. Recepta na przepyszny obiad gwarantowana.

Składniki (6-8 porcji):

  • 2 średnie piersi kurczaka (pojedyncze)
  • 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
  • 2 puszki mleczka kokosowego (po 400 g)
  • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego imbiru
  • czerwona pasta curry
  • przyprawa curry
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 ostra papryczka
  • 5 łyżek  jasnego sosu sojowego
  • 2–3 łyżki kuminu (nasionka, nie mielony)
  • 2  liście kafiru (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju
  • 2–3 łyżki sezamu KRESTO
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 250 g szpinaku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Dodatki:

  • makaron ryżowy wstążki lub ryż, np. jaśminowy
  • natka pietruszki , kolendra lub bazylia (wszystko świeże, nie suszone)

Wykonanie:

  1. Kurczaka kroimy w średnią kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, 2 łyżki oleju rzepakowego i odstawiamy.
  2. Wlewamy do woka 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy imbir, drobno pokrojony czosnek, drobno pokrojoną ostrą papryczkę i na średnim ogniu całość podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pastę curry, kafir, 2 łyżki przyprawy curry, paprykę ostrą i słodką, kumin, koncentrat pomidorowy oraz kurczaka z zawartością miski. Całość smażymy na średnim ogniu i lekko podpiekamy.
  3. Dodajemy dynię, mleczko kokosowe, a następnie dokładnie mieszamy i gotujemy 5–7 minut.
  4. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną i dusimy całość 3 minuty.
  5. Pomidorki przekrajamy na pół i dodajemy do woka.
  6. Szpinak opłukujemy i dodajemy do potrawy. Gotujemy całość chwilkę, cały czas mieszając, do czasu uzyskania lekkiego podduszenia szpinaku.
  7. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z limonki i doprawiamy do smaku.
  8. Podajemy ze świeżymi ziołami, makaronem lub ryżem, posypanymi sezamem oraz z cząstkami limonki.