Kiedy brakuje nam czasu i pomysłu na ciekawy deser, możemy sięgnąć po sprawdzone rozwiązanie, czyli galaretkę z dodatkami. Dodając do niej nasiona chia i zastępując bitą śmietanę owocami i orzechami, w szybki sposób stworzymy popisowy deser z nutką zdrowia.

Składniki (4 porcje(:

  • 2 galaretki malinowe
  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
  • 5 łyżek nasion chia
  • ok. 500 ml jogurtu greckiego
  • orzechy macadamia KRESTO
  • migdały w słupkach KRESTO
  • maliny do przybrania
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

  1. Galaretki przygotuj według zaleceń producenta, ale odejmując 100 ml wody.
  2. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy nasiona chia i 2–3 minuty mieszamy. Następnie dosypujemy maliny i rózgą mieszamy całość ok. 5 minut. Maliny praktycznie powinny się rozpaść.
  3. Pozostawiamy do przestygnięcia, kilkukrotnie mieszając.
  4. Lekko ścinającą się galaretkę przelewamy do 4 pucharków. Jeśli chcemy otrzymać efekt podobny, jak na zdjęciu, lekko przechylamy pucharki z galaretką, podpieramy je, aby się nie wywróciły (np. przy pomocy plasteliny i kubków z wodą) i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  5. Jogurt grecki łączymy z miodem, cukrem waniliowym i dokładnie mieszamy.
  6. Wylewamy jogurt na zastygniętą galaretkę.
  7. Ozdabiamy orzechami, malinami i migdałami.
  8. Deser możesz też z zewnątrz minimalnie posypać nasionami chia.
  9. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce (przez ok. godzinę), ale nie jest to konieczne.