Kiedy brakuje nam czasu i pomysłu na ciekawy deser, możemy sięgnąć po sprawdzone rozwiązanie, czyli galaretkę z dodatkami. Dodając do niej nasiona chia i zastępując bitą śmietanę owocami i orzechami, w szybki sposób stworzymy popisowy deser z nutką zdrowia.
- 2 galaretki malinowe
- 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
- 5 łyżek nasion chia
- ok. 500 ml jogurtu greckiego
- orzechy macadamia KRESTO
- migdały w słupkach KRESTO
- maliny do przybrania
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
- Galaretki przygotuj według zaleceń producenta, ale odejmując 100 ml wody.
- Do rozpuszczonej galaretki dodajemy nasiona chia i 2–3 minuty mieszamy. Następnie dosypujemy maliny i rózgą mieszamy całość ok. 5 minut. Maliny praktycznie powinny się rozpaść.
- Pozostawiamy do przestygnięcia, kilkukrotnie mieszając.
- Lekko ścinającą się galaretkę przelewamy do 4 pucharków. Jeśli chcemy otrzymać efekt podobny, jak na zdjęciu, lekko przechylamy pucharki z galaretką, podpieramy je, aby się nie wywróciły (np. przy pomocy plasteliny i kubków z wodą) i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
- Jogurt grecki łączymy z miodem, cukrem waniliowym i dokładnie mieszamy.
- Wylewamy jogurt na zastygniętą galaretkę.
- Ozdabiamy orzechami, malinami i migdałami.
- Deser możesz też z zewnątrz minimalnie posypać nasionami chia.
- Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce (przez ok. godzinę), ale nie jest to konieczne.