Połączenie chrupiącego, delikatnie ciepłego pieczywa i soczystych, rozpływających się w ustach owoców to bez wątpienia dobry plan na rozpoczęcie dnia. Dodając do tego nutę sera pleśniowego oraz lekką goryczkę orzechów uzyskamy nie tylko zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, ale również połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wysublimowane podniebienia.
Składniki (ok. 10 porcji):
- ulubione pieczywo
- 100 g sera typu blue
- 3 nektarynki
- 2 cebule typu szalotka
- 12 orzechów brazylijskich KRESTO
- 2 łyżki ulubionych świeżych ziół
- olej rzepakowy
Wykonanie:
- Pokrojone w kromki pieczywo skrapiamy delikatnie olejem. Układamy na nim drobno pokrojoną szalotkę i pokruszony ser.
- Orzechy lekko rozdrabniamy i posypujemy nim ser z cebulą.
- Kromki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 7–10 minut, do lekkiego zbrązowienia sera.
- W międzyczasie umyte nektarynki oddzielamy od pestki i kroimy na ósemki.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, układamy nektarynki i podsmażamy owoce z dwóch stron.
- Podsmażone nektarynki kładziemy na upieczone grzanki i posypujemy ziołami. Na koniec skrapiamy kanapki olejem pozostałym z pieczenia owoców.