
Składniki:
- 400 g ciecierzycy wraz z zalewą (ugotowana, ze słoika)
- 4-5 łyżek pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 15 g proszku z liofilizowanego buraka czerwonego KRESTO
- sól, pieprz do smaku
- kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć do blendera.
- Dodać kilka łyżek zalewy, sok z cytryny i zacząć miksować.
- Jak już będzie prawie zblendowana – dodać pastę tahini, czosnek, kumin, sól i proszek z liofilizowanego buraka czerwonego KRESTO.
- Miksować do połączenia składników.
- W międzyczasie – jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek zalewy z ciecierzycy lub zimnej wody.
- Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do miseczki, skropić ulubioną oliwą.