Składniki:

  • 400 g ciecierzycy wraz z zalewą (ugotowana, ze słoika)
  • 4-5 łyżek pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 15 g proszku z liofilizowanego buraka czerwonego KRESTO
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć do blendera.
  2. Dodać kilka łyżek zalewy, sok z cytryny i zacząć miksować.
  3. Jak już będzie prawie zblendowana – dodać pastę tahini, czosnek, kumin, sól i proszek z liofilizowanego buraka czerwonego KRESTO.
  4. Miksować do połączenia składników.
  5. W międzyczasie – jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek zalewy z ciecierzycy lub zimnej wody.
  6. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do miseczki, skropić ulubioną oliwą.