Ciasta z dodatkiem bakalii w okresie świątecznym cieszą się szczególnym powodzeniem. Wśród nich bryluje z pozoru prosty keks. Biszkoptowe ciasto w formie chleba w środku kryje natomiast prawdziwe bogactwo smaków i kolorów. Zaletą keksu jest to, że można go przechowywać dość długo, a z czasem zyskuje podobnie jak piernik dodatkowy charakter. Dzięki temu możemy go przygotować odrobinę wcześniej i uniknąć świątecznej gorączki.
Składniki (2 foremki 26×10 cm):
- 250 g masła (miękkiego)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek L (w temp. pokojowej)
- 200 g cukru trzcinowego
- 500 g bakalii KRESTO, (migdały, orzechy, morele, rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy)
- 1 op. cukru waniliowego
- 5 kropli olejku waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Oddziel żółtka od białek. Dodawaj cały czas miksując po 1 żółtku.
- Miksując dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij wraz z solą. Dodaj 1/3 piany do ciasta, wymieszaj. Dodaj bakalie, większe pokrój, wymieszaj.
- Dodaj resztę ubitej piany i delikatnie wymieszaj.
- Keksówki wysmaruj masłem, posyp bułką tartą, wyłóż ciasto.
- Keksy piecz w temperaturze 170°C na środkowej półce przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Przestudź ciasto w formach przez 30 minut, po tym czasie wyjmij ciasto z foremek i dalej studź na kratce.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polukruj.