Składniki:
- 400 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 16 g cukru wanilinowego
- 50 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 15 g grysu liofilizowanej truskawki KRESTO
Wykonanie:
- Twaróg przełożyć do misy i dobrze pognieść widelcem albo zmielić.
- Dodać jajko, sól i cukier i wymieszać.
- Dodać przesiane mąki oraz grys i zagnieść delikatnie ciasto.
- Wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, przeciąć na 2 części. Każdą rolować i wycinać ostrym nożem kluseczki.
- W dużym garnku zagotować wodę, ze szczyptą soli.
- Wkładać kluski na gotującą się wodę i gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmować łyżką cedzakową i podawać. Można z rozpuszczonym masłem, frużeliną owocową lub klasycznie z bułką tartą i cukrem.