Składniki:

  • 400 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g grysu liofilizowanej truskawki KRESTO

Wykonanie:

  1. Twaróg przełożyć do misy i dobrze pognieść widelcem albo zmielić.
  2. Dodać jajko, sól i cukier i wymieszać.
  3. Dodać przesiane mąki oraz grys i zagnieść delikatnie ciasto.
  4. Wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, przeciąć na 2 części. Każdą rolować i wycinać ostrym nożem kluseczki.
  5. W dużym garnku zagotować wodę, ze szczyptą soli.
  6. Wkładać kluski na gotującą się wodę i gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać. Można z rozpuszczonym masłem, frużeliną owocową lub klasycznie z bułką tartą i cukrem.