Świeże, pachnące i jeszcze lekko ciepłe drożdżowe bułeczki to świetny sposób na przepyszną kolację czy śniadanie. Z dodatkiem konfitur domowej roboty i szklanką ciepłego kakao będą pobudzać nasze podniebienie i przypominać smaki dzieciństwa.

Składniki (ok. 10 szt.):

  • 1500 g mąki orkiszowej typu 750
  • 250 m ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka L + jajko do posmarowania bułeczek
  • 3 łyżki cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mixu nasion KRESTO
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru brązowego grubego

Wykonanie:

  1. Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski. Dodajemy jajka i mleko. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aż  do momentu połączenia się składników.
  2. Dodajemy nasiona, otartą skórkę oraz masło. Wyrabiamy ponownie ciasto, do czasu aż będzie łatwo odchodzić od ręki. Czynność tę można także wykonać przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
  3. Z wyrobionego ciasta tworzymy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 równych kulek, a formę wykładamy papierem do pieczenia. Kuleczki z ciasta układamy w formie w odległości około 3 cm od siebie. Smarujemy je z góry roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy formę z ciastem do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Po tym czasie pieczemy bułeczki w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  6. Upieczone bułeczki studzimy na kratce,  a następnie podajemy z ulubionym dżemem lub masłem.