Świeże, pachnące i jeszcze lekko ciepłe drożdżowe bułeczki to świetny sposób na przepyszną kolację czy śniadanie. Z dodatkiem konfitur domowej roboty i szklanką ciepłego kakao będą pobudzać nasze podniebienie i przypominać smaki dzieciństwa.
Składniki (ok. 10 szt.):
- 1500 g mąki orkiszowej typu 750
- 250 m ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka L + jajko do posmarowania bułeczek
- 3 łyżki cukru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 7 g suszonych drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mixu nasion KRESTO
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru brązowego grubego
Wykonanie:
- Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski. Dodajemy jajka i mleko. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aż do momentu połączenia się składników.
- Dodajemy nasiona, otartą skórkę oraz masło. Wyrabiamy ponownie ciasto, do czasu aż będzie łatwo odchodzić od ręki. Czynność tę można także wykonać przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
- Z wyrobionego ciasta tworzymy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 równych kulek, a formę wykładamy papierem do pieczenia. Kuleczki z ciasta układamy w formie w odległości około 3 cm od siebie. Smarujemy je z góry roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy formę z ciastem do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po tym czasie pieczemy bułeczki w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- Upieczone bułeczki studzimy na kratce, a następnie podajemy z ulubionym dżemem lub masłem.