Pyszne i obłędnie czekoladowe brownie zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także bogactwem wybornych smaków. Słodki smak ciasta przełamują chrupiące i orzeźwiające owoce liofilizowane.
Składniki (blacha 25×25 cm):
- 3 banany
- 2 jajka
- czekolada gorzka 150 g
- masło 15 g
- jogurt grecki 300 g
- kakao 50 g
- mąka 240 g
- proszek do pieczenia ½ łyżeczki
Dodatkowo:
- czekolada gorzka 100 g
- masło 15 g
- owoce liofilizowane KRESTO (maliny, truskawki, ananas)
Wykonanie:
- Czekoladę gorzką oraz masło rozpuść w rondelku. Banany zblenduj na gładkie puree.
- Do mąki dodaj kakao, jajka, jogurt grecki, rozpuszczoną czekoladę oraz proszek do pieczenia.
- Ciasto dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika.
- Czekoladę oraz masło rozpuść w rondelku. Owoce drobno pokrój lub pokrusz. Na gotowe ciasto wylej polewę z czekolady, a następnie posyp całość obficie owocami liofilizowanymi KRESTO.