Pyszne i obłędnie czekoladowe brownie zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale także bogactwem wybornych smaków. Słodki smak ciasta przełamują chrupiące i orzeźwiające owoce liofilizowane.

Składniki (blacha 25×25 cm):

  • 3 banany
  • 2 jajka
  • czekolada gorzka 150 g
  • masło 15 g
  • jogurt grecki 300 g
  • kakao 50 g
  • mąka 240 g
  • proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Dodatkowo:

  • czekolada gorzka 100 g
  • masło 15 g
  • owoce liofilizowane KRESTO (maliny, truskawki, ananas)

Wykonanie:

  1. Czekoladę gorzką oraz masło rozpuść w rondelku. Banany zblenduj na gładkie puree.
  2. Do mąki dodaj kakao, jajka, jogurt grecki, rozpuszczoną czekoladę oraz proszek do pieczenia.
  3. Ciasto dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika.
  5. Czekoladę oraz masło rozpuść w rondelku. Owoce drobno pokrój lub pokrusz. Na gotowe ciasto wylej polewę z czekolady, a następnie posyp całość obficie owocami liofilizowanymi KRESTO.