Istny taniec smaków!
Składniki Owsianka
- 100 g płatków owsianych
- 150 ml wody
- 300 ml mleka
- szczypta soli
Frużelina
- 200 g mrożonych malin lub truskawek
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Dekoracja
- 15 g grysu z truskawek liofilizowanych 100% owocu KRESTO
Wykonanie
- Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na 5 minut. Następnie wlej mleko, dodaj szczyptę soli i gotuj na małym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, dolej mleka, a jeśli zbyt rzadka – gotuj kolejne 5 minut do wchłonięcia się płynu.
- W drugim rondelku umieść mrożone owoce, wlej odrobinę wody i duś na małym ogniu 5 minut. Wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i duś przez kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Do miseczek wyłóż owsiankę, połowę polej frużeliną i oprósz grysem z truskawek, który doda potrawie jeszcze więcej smaku i owocowej chrupkości.
