Drożdżowe ciasto w połączeniu z bakaliowo-serowym farszem to sposób na przygotowanie słodkiego deseru, który możemy podawać zarówno podczas świątecznych spotkań, jak również jako samodzielną przekąskę.

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie Moreli suszonych KRESTO (200 g)
  • 1 opakowanie Mieszanki hawajskiej  (150 g)
  • 1 opakowanie Ananasa kostka (200 g)
  • 1 opakowanie Mango (100 g)
  • 500 ml rumu lub przegotowanej, chłodnej wody
  • 350 g białego sera tłustego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2–3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1–2 łyżeczki cynamonu
  • olejek rumowy (jeśli nie użyłeś rumu do namaczania bakalii)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (przesianej) + odrobina do podsypania przy wyrabianiu i wykrawaniu
  • 180 ml mleka ciepłego
  • 50 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy

Dodatki:

  • 1 jajko
  • gruby cukier lub cukier puder
  • cynamon

Wykonanie:

  1. Wszystkie bakalie przesypujemy do szklanej miski i zalewamy rumem lub wodą. Przykrywamy i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Namoczone bakalie ewentualnie odsączamy z nadmiaru płynu, a większe owoce kroimy w drobną kostkę.
  3. Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę, bakalie, cukier oraz przyprawy. Całość mieszamy  i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  4. Mleko przelewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru (z odmierzonych już 60 g cukru na ciasto) i 2 łyżki mąki (z odmierzonych już 500 g mąki na ciasto). Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10–15 minut do wyrośnięcia.
  5. Masło roztapiamy i studzimy.
  6. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajka, letnie mleko, cukier, sól, wanilię. Całość bardzo dobrze mieszamy i wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie, to lekko podsypujemy je mąką.
  7. Wyrobione ciasto (w misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 3 części. Dwie części układamy na posypanej mąką stolnicy i przykrywamy ściereczką.
  9. Pierwszą część ciasta wyrabiamy chwilę w rękach i kształtujemy w długi na ok. 40 cm wałek. Następnie rozwałkowujemy ciasto, tworząc podłużny, dość szeroki, na ok. 20 cm placek.
  10. Na środek ciasta wykładamy 1/3 masy bakaliowo-serowej. Zwijamy w rulon i układamy na łączeniu.
  11. Dzielimy ciasto na paszteciki, każdy leciutko 2–3 razy nacinamy.
  12. Układamy paszteciki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na 25 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  13. Po wyrośnięciu smaruj każde ciastko rozmąconym jajkiem i według upodobań posypujemy grubym cukrem i/lub cynamonem. Ewentualnie dopiero po upieczeniu cukrem pudrem, wymieszanym np. z cynamonem.
  14. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku, przez 10–12 minut.
  15. Upieczone ciastka studzimy na kratce.