Składniki (3 porcje):
- 300 ml ciepłego mleka
- 35 g nasion chia KRESTO (4 płaskie łyżki)
- 100 g mascarpone
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 7,5 g grysu z liofilizowanych malin KRESTO
- 7,5 g grysu z liofilizowanych jagód KRESTO
Wykonanie:
- Nasiona chia zalej ciepłym mlekiem i w ciągu pierwszych 5 minut często mieszaj, aby rozbijać grudki.
- Następnie odstaw do lodówki na 6 godzin i mieszaj co jakiś czas.
- Po tym czasie mascarpone połącz z miodem i ekstraktem waniliowym.
- Wymieszaj z namoczonymi nasionami.
- Podziel na dwie równe porcje a każdą z nich połącz z owocami liofilizowanymi KRESTO – jedną z malinami a drugą z jagodami.
- Masy odstaw na kilkanaście minut, aby owoce je zabarwiły.
- Wymieszaj i nakładaj do małych słoiczków.