Składniki (3 porcje):

  • 100 g ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 15 g liofilizowanych całych owoców jagody leśnej KRESTO

Polewa:

  • 30 g czekolady mlecznej
  • 15 g czekolady gorzkiej
  • 25 ml mleka (około 3 łyżki)

Wykonanie:

  1. Ryż gotuj na mleku z cukrem do wchłonięcia mleka. Gotuj w garnku z grubym dnem na najmniejszej mocy palnika bardzo często mieszając.
  2. Po ugotowaniu dodaj liofilizowane całe owoce jagody leśnej KRESTO, wymieszaj i przełóż do słoiczków.
  3. Polewa czekoladowa: podgrzej mleko do 45 stopni C, zdejmij z palnika i dodaj czekoladę.
  4. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady.
  5. Polewę rozlej do słoiczków.