Lody to remedium na letnie upały i jedne z ulubionych potraw w tym okresie. Zamiast klasycznych lodów można pokusić się jednak o przygotowanie lodowego deseru rodem z Włoch. Semifreddo na bazie owoców i serka mascarpone o półtwardej konsystencji z pewnością nie tylko schłodzi, ale i zadowoli nasze podniebienia.
Składniki:
- 2 puszki truskawek w syropie
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 36%
- migdały w słupkach KRESTO
- sezonowe owoce
Wykonanie:
- Truskawki z puszek wraz z syropem przelewamy do miski i dokładnie blendujemy.
- Serek mascarpone oraz kremówkę wrzucamy do miski i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mus truskawkowy
i wszystko dokładnie mieszamy. - Przygotowany krem przelewamy do foremki posypujemy migdałami i ozdabiamy wybranymi owocami.
- Foremkę wstawiamy do zamrażarki i schładzamy przez 3–4 godziny. Po tym czasie lodowy deser jest gotowy do spożycia. Jeśli zamrozimy go mocniej, wówczas trzeba wyciągnąć go na ok. 1 godzinę przed podaniem.