Delikatny, puszty i rozpływający się w ustach sernik to ciasto, które cieszy się dużą popularnością i stanowi doskonałą propozycję na deser na co dzień, jak i przy większej okazji. Z tego też względu często pojawia się wśród świątecznych wypieków. Dodając do niego bakalie podkreślimy smak sera i z pewnością miło zaskoczymy gości.

Składniki:

  • 1 kg tłustego białego sera
  • 10 jaj w rozmiarze L
  • 250 g masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 150 orzechów włoskich KRESTO
  • 150 g rodzynek KRESTO
  • 1 op. skórki pomarańczowej

Propozycja podania:

  • Przed upieczeniem masę serową można posypać startym kruchym ciastem, np. z dodatkiem kakao
  • Po upieczeniu wierzch ciasta posypać można cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą

polać roztopioną czekoladą

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Ser mielimy. Żółtka ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Dodajemy masło i ucieramy nadal przez kilka minut. Dodajemy budynie oraz stopniowo dokładamy ser, cały czas ucierając. Na koniec dosypujemy bakalie i skórkę z pomarańczy.
  3. W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy je do sera. Delikatnie mieszając łączymy ze sobą te składniki.  
  4. Dno foremki (wymiary nie mniej niż 25 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Jeżeli chcemy urozmaicić sernik, na wierzch możemy zetrzeć wcześniej przygotowane kruche ciasto.
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.  Na dole piekarnika ustawiamy foremkę, np. keksówkę z wodą. Sernik pieczemy na kratce o jedną pozycję niżej niż środkowa przez 1 godzinę.
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw jeszcze zamknięty przez 20 minut. Następnie delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw w środku sernik do całkowitego przestudzenia.