Delikatny, puszty i rozpływający się w ustach sernik to ciasto, które cieszy się dużą popularnością i stanowi doskonałą propozycję na deser na co dzień, jak i przy większej okazji. Z tego też względu często pojawia się wśród świątecznych wypieków. Dodając do niego bakalie podkreślimy smak sera i z pewnością miło zaskoczymy gości.
Składniki:
- 1 kg tłustego białego sera
- 10 jaj w rozmiarze L
- 250 g masła
- 300 g drobnego cukru
- 2 op. budyniu waniliowego
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 1 op. cukru waniliowego
- 150 orzechów włoskich KRESTO
- 150 g rodzynek KRESTO
- 1 op. skórki pomarańczowej
Propozycja podania:
- Przed upieczeniem masę serową można posypać startym kruchym ciastem, np. z dodatkiem kakao
- Po upieczeniu wierzch ciasta posypać można cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą
polać roztopioną czekoladą
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ser mielimy. Żółtka ucieramy na puch z cukrem waniliowym. Dodajemy masło i ucieramy nadal przez kilka minut. Dodajemy budynie oraz stopniowo dokładamy ser, cały czas ucierając. Na koniec dosypujemy bakalie i skórkę z pomarańczy.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy je do sera. Delikatnie mieszając łączymy ze sobą te składniki.
- Dno foremki (wymiary nie mniej niż 25 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Jeżeli chcemy urozmaicić sernik, na wierzch możemy zetrzeć wcześniej przygotowane kruche ciasto.
- Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Na dole piekarnika ustawiamy foremkę, np. keksówkę z wodą. Sernik pieczemy na kratce o jedną pozycję niżej niż środkowa przez 1 godzinę.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw jeszcze zamknięty przez 20 minut. Następnie delikatnie uchyl drzwiczki i pozostaw w środku sernik do całkowitego przestudzenia.