Fistaszki

Fistaszki

Orzechy fistaszki idealnie nadają się jako przekąska. Posiekane można dodać do sałatek, dań mięsnych lub makaronów. Sprawdzą się również w roli komponenta do ciast i deserów. Są też głównym składnikiem popularnego masła orzechowego i kremów orzechowych.
idealna przekąska
składnik masła orzechowego
naturalne źródło magnezu i witaminy E

Ciekawostki

Orzechy fistaszki należą do rodziny roślin strączkowych i są źrółem błonnika.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Orzechy fistaszki, znane również jako arachidowe, są cennym źródłem niacyny, która pomaga zachować zdrową skórę oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 612 kJ / 146 kcal
Tłuszcz 13 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g
Węglowodany 3,5 g
W tym cukry 1,1 g
Błonnik 2 g
Białko 6 g
Sól 0,01 g

Wart. energ. 2511 kJ / 607 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 52na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 4na 100 g
Węglowodany 3.9na 100 g
W tym cukry 3.2na 100 g
Błonnik 9.8na 100 g
Białko 26na 100 g
Sól 0.01na 100 g

Pochodzenie

Produkt ten pochodzi z Ameryki Południowej, skąd rozprzestrzenił się na inne kontynenty. Obecnie orzechy fistaszki uprawiane są w Indiach, Chinach, Nigerii, USA i na Półwyspie Bałkańskim.