Mak

Mak

Produkt ten idealnie nadaje się do wypieków lub deserów. Jest również obowiązkowym składnikiem wielu wigilijnych potraw, takich jak: makowiec, łazanki czy kutia.
idealny na święta
niebieski
naturalne źródło magnezu

Ciekawostki

Mak to doskonałe źródło błonnika. W 100 gramach mieści się niemal 21% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na ten składnik.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Mak jest źródłem wielu substancji odżywczych. Mak zawiera wapń, który potrzebny jest do utrzymania zdrowych kości i zębów. Mak jest również bogaty w magnez, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 543 kJ / 132 kcal
Tłuszcz 11 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g
Węglowodany 1,1 g
W tym cukry 0,4 g
Błonnik 5,3 g
Białko 5 g
Sól 0,01 g

Wart. energ. 2511 kJ / 607 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 52na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 4na 100 g
Węglowodany 3.9na 100 g
W tym cukry 3.2na 100 g
Błonnik 9.8na 100 g
Białko 26na 100 g
Sól 0.01na 100 g

Pochodzenie

Rodzina makowatych jest bardzo różnorodna i bogata. Zalicza się do niej od około 70 do blisko 100 gatunków roślin, między innymi mak pospolity. Jest to roślina, która rozprzestrzeniła się w całej Eurazji, Afryce i Ameryce Północnej. W Polsce występuje na polach rolniczych, ale i na łąkach, również tych powstających w przestrzeni miejskiej. Kwiaty maku mają piękną, mocno nasyconą barwę czerwoną, choć pojawiły się odmiany różowe i białe i pomarańczowe. Nie mniej spektakle są same grzechoczące makówki.