Morele suszone

Morele suszone

Ten smaczny, a zarazem sprzyjający zdrowiu i urodzie produkt idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska spożywana solo lub jako dodatek do potraw słonych lub słodkich. Morele suszone szczególnie dobrze komponują się w towarzystwie ciast, sałatek bądź dań mięsnych. Ich słodki smak nada niepowtarzalny charakter każdemu posiłkowi.
owocowa przekąska
doskonałe do ciast i deserów
źródło witaminy A i C

Ciekawostki

Czy wiesz, że wiodącym producentem moreli, zarówno świeżych jak i suszonych, jest Turcja.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Morele suszone są bogactwem witamin A i C, niacyny oraz potasu. Witamina A pomaga zachować zdrową skórę, witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, niacyna i potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu ukladu nerwowego.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 291 kJ / 69 kcal
Tłuszcz <0,13 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,05 g
Węglowodany 15,8 g
W tym cukry 9,5 g
Błonnik 1,1 g
Białko 0,6 g
Sól <0,01 g

Wart. energ. 1165 kJ / 275 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 0.5na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 0.2na 100 g
Węglowodany 63na 100 g
W tym cukry 38na 100 g
Błonnik 4.4na 100 g
Białko 2.4na 100 g
Sól 0.03na 100 g

Pochodzenie

Drzewo morelowe to roślina, która oryginalnie występowała w Chinach i Korei. Tu ceniono nie tylko jej pyszne owoce, ale i pestki, które wykorzystywano w lecznictwie. Po dziś dzień morela rośnie także jako roślina dzika w Japonii. Ze względu na soczyste owoce uprawiana jest chętnie w wielu krajach na całym świecie. W Europie największym producentem moreli szuszonej jest Turcja.