Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe KRESTO stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także idealny dodatek do deserów, dań i sałatek. Orzechy laskowe można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni do przygotowania domowych wypieków, lodów, porannych musli lub dań wytrawnych, takich jak makarony czy mięsa.
niezwykle chrupkie
sycąca przekąska
idealne do ciast i deserów

Ciekawostki

Orzechy nerkowca w kawałkach KRESTO idealnie sprawdzą się jako szybka i pełnowartościowa przekąska. Z powodzeniem można je dodawać do jogurtu lub owsianki, równie dobrze komponują się z daniami mięsnymi lub farszami.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Orzechy laskowe posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Zawierają sporą dawkę witaminy E, witamin z grupy B oraz minerały takie jak: potas, wapń i fosfor. Nie brakuje w nich również nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 702 kJ / 170 kcal
Tłuszcz 16 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
Węglowodany 1,3 g
W tym cukry 1,1 g
Błonnik 2,1 g
Białko 3,8 g
Sól 0 g

Wart. energ. 2809 kJ / 681 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 65na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 5na 100 g
Węglowodany 5na 100 g
W tym cukry 4.3na 100 g
Błonnik 8.3na 100 g
Białko 15na 100 g
Sól 0.01na 100 g

Pochodzenie

Orzechy laskowe uprawiane były już w czasach antycznych. Zapiski o uprawach tego orzecha pojawiają się między innymi u starożytnych Greków i Persów. Obecnie światowa produkcja orzechów laskowych koncentruje się w Azi Mniejszej i na terenie Włoch, Hiszpanii, Francji i Turcji. W Polsce również zaczęto interesować się uprawą tych drzew, ale wymagania klimatyczne i glebowe nadal nie są u nas w kraju tak korzystne dla leszczyny jak na południu Europy. Warto jednak widzieć, że drzewo to jest w stanie przetrzymać mrozy nawet do -40°C! Niestety takich temperatur nie przeżyją już jego kwiatostany i nie wyda ono owoców.