Pestki dyni

Pestki dyni

Pestki dyni stanowią szybką i wartościową przekąskę. Sprawdzą się jako dodatek do jogurtu, owsianki, ciast lub deserów. Dobrze komponują się z mięsem lub rybami.

idealna przekąska

doskonałe do pieczenia

do jogurtu czy owsianki

Ciekawostki

Czy wiesz, że największą dynie jako udało się wyhodować w Polsce ważyła blisko 840 kilogramów.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Pestki dyni są prawdziwą skarbnicą fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Magnez i fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Cynk i żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 592 kJ / 143 kcal
Tłuszcz 11,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g
Węglowodany 3,3 g
W tym cukry 0,3 g
Błonnik 1,3 g
Białko 6,3 g
Sól 0,01 g

Wart. energ. 2369 kJ / 572 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 46na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 8.5na 100 g
Węglowodany 13na 100 g
W tym cukry 1.1na 100 g
Błonnik 5.3na 100 g
Białko 25na 100 g
Sól 0.05na 100 g

Pochodzenie

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Mało kto wie, że owoc dyni jest w ujęciu botanicznym jagodą! Producentem pestek dyni są głównie Chiny ale Polska również dostarcza pestki dyni.