Pestki dyni
Pestki dyni stanowią szybką i wartościową przekąskę. Sprawdzą się jako dodatek do jogurtu, owsianki, ciast lub deserów. Dobrze komponują się z mięsem lub rybami.
idealna przekąska
doskonałe do pieczenia
do jogurtu czy owsianki
Ciekawostki
Czy wiesz, że największą dynie jako udało się wyhodować w Polsce ważyła blisko 840 kilogramów.
To co najlepsze z natury!
Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.
Wartości odżywcze
Pestki dyni są prawdziwą skarbnicą fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Magnez i fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Cynk i żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 592 kJ / 143 kcal
Tłuszcz 11,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g
Węglowodany 3,3 g
W tym cukry 0,3 g
Błonnik 1,3 g
Białko 6,3 g
Sól 0,01 g
Pochodzenie
Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Mało kto wie, że owoc dyni jest w ujęciu botanicznym jagodą! Producentem pestek dyni są głównie Chiny ale Polska również dostarcza pestki dyni.