Popcorn
Popcorn sprawdzi się idealnie jako przekąska dla całej rodziny. Aby móc się cieszyć się jego właściwościami należy jednak odpowiednio go przygotować. Najlepiej wykorzystać do tego mikrofalówkę lub patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego.
chrupka przekąska
dla całej rodziny
idalny na film
![](https://www.kresto.pl/wp-content/uploads/2022/01/kr_pop_corn_150.jpg)
![](https://www.kresto.pl/wp-content/uploads/2022/01/popcorn-1.png)
Ciekawostki
Czy wiesz, że popcorn pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku.
To co najlepsze z natury!
Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.
Wartości odżywcze
Te znane i uwielbiane przez wszystkich prażone ziarna kukurydzy, nazywane popcornem jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku. Jednak dopiero w pod koniec XIX wieku stały się popularną przekąską, kojarzoną jako nieodłączny element seansów kinowych lub telewizyjnych. Ziarno poprocnu jest bogaty w błonnik (bez dodatków).
Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 492 kJ / 118 kcal
Tłuszcz 5,8 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 13,8 g
W tym cukry 0,3 g
Błonnik 3 g
Białko 2,3 g
Sól 0,01 g
Pochodzenie
To trudne do uwierzenia, ale już starożytni Aztekowie zajadali się popcornem. Znając uprawy kukurydzy, potrafili prażyć jej ziarenka. Historia nowożytna popcornu zaczyna się w USA. W 1885 do użytku trafiła tu pierwsza maszyna do robienia popcornu. Było to w Chicago, a jej twórcą był Charles Cretors. Od tego czasu popcorn stał się nieodłącznym kompanem dobrego kina. Smacznego!