Popcorn

Popcorn

Popcorn sprawdzi się idealnie jako przekąska dla całej rodziny. Aby móc się cieszyć się jego właściwościami należy jednak odpowiednio go przygotować. Najlepiej wykorzystać do tego mikrofalówkę lub patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego. Sposób przygotowania: w głębokim garnku należy rozgrzać 2 łyżki oleju lub wielokrotność. Na rozgrzany olej wsypać 6 łyżek popcornu lub wielokrotność, posolić według uznania i przykryć pokrywką. Prażyć do czasu ustania pękania ziaren, potrząsając naczyniem by uniknąć przypalenia.
chrupka przekąska
dla całej rodziny
idalny na film

Ciekawostki

Czy wiesz, że popcorn pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Te znane i uwielbiane przez wszystkich prażone ziarna kukurydzy, nazywane popcornem jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku. Jednak dopiero w pod koniec XIX wieku stały się popularną przekąską, kojarzoną jako nieodłączny element seansów kinowych lub telewizyjnych. Ziarno poprocnu jest bogaty w błonnik (bez dodatków).

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 492 kJ / 118 kcal
Tłuszcz 5,8 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 13,8 g
W tym cukry 0,3 g
Błonnik 3 g
Białko 2,3 g
Sól 0,01 g

Wart. energ. 1967 kJ / 471 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 23na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 2.1na 100 g
Węglowodany 51na 100 g
W tym cukry 1na 100 g
Błonnik 12na 100 g
Białko 8.9na 100 g
Sól 0.05na 100 g

Pochodzenie

To trudne do uwierzenia, ale już starożytni Aztekowie zajadali się popcornem. Znając uprawy kukurydzy, potrafili prażyć jej ziarenka. Historia nowożytna popcornu zaczyna się w USA. W 1885 do użytku trafiła tu pierwsza maszyna do robienia popcornu. Było to w Chicago, a jej twórcą był Charles Cretors. Od tego czasu popcorn stał się nieodłącznym kompanem dobrego kina. Smacznego!