Popcorn

Popcorn

Popcorn sprawdzi się idealnie jako przekąska dla całej rodziny. Aby móc się cieszyć się jego właściwościami należy jednak odpowiednio go przygotować. Najlepiej wykorzystać do tego mikrofalówkę lub patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego.
chrupka przekąska
dla całej rodziny
idalny na film

Ciekawostki

Czy wiesz, że popcorn pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Te znane i uwielbiane przez wszystkich prażone ziarna kukurydzy, nazywane popcornem jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku. Jednak dopiero w pod koniec XIX wieku stały się popularną przekąską, kojarzoną jako nieodłączny element seansów kinowych lub telewizyjnych. Ziarno poprocnu jest bogaty w błonnik (bez dodatków).

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 492 kJ / 118 kcal
Tłuszcz 5,8 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 13,8 g
W tym cukry 0,3 g
Błonnik 3 g
Białko 2,3 g
Sól 0,01 g

Wart. energ. 1967 kJ / 471 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 23na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 2.1na 100 g
Węglowodany 51na 100 g
W tym cukry 1na 100 g
Błonnik 12na 100 g
Białko 8.9na 100 g
Sól 0.05na 100 g

Pochodzenie

To trudne do uwierzenia, ale już starożytni Aztekowie zajadali się popcornem. Znając uprawy kukurydzy, potrafili prażyć jej ziarenka. Historia nowożytna popcornu zaczyna się w USA. W 1885 do użytku trafiła tu pierwsza maszyna do robienia popcornu. Było to w Chicago, a jej twórcą był Charles Cretors. Od tego czasu popcorn stał się nieodłącznym kompanem dobrego kina. Smacznego!