Siemię lniane

Siemię lniane

Siemię lniane ze względu na brak wyraźnego smaku sprawdzi się jako dodatek zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Można wzbogacić nim jogurt, owsiankę czy smoothie.
do musli czy owsianki
drobne ziarenka
idealne do wypieku chleba

Ciekawostki

Kwiaty lnu zwykłego wyróżnia niebieski kolor, ale już len złoty to kwiaty żółte, a len wielokwiatowy z Afryki kwitnie na krwisto-czerwono.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Siemię lniane ma zbawienny wpływ na zdrowie. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 530 kJ / 129 kcal
Tłuszcz 10,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
Węglowodany 0,3 g
W tym cukry 0,1 g
Błonnik 6,5 g
Białko 5 g
Sól 0 g

Wart. energ. 2119 kJ / 514 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 42na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 3.7na 100 g
Węglowodany 1na 100 g
W tym cukry 0.5na 100 g
Błonnik 26na 100 g
Białko 20na 100 g
Sól 0.01na 100 g

Pochodzenie

Len to stara roślina nasienna, która szeroko rozprzestrzeniła się w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Kiedy kwitnie obsypuje się pięknymi niebieskimi kwiatami, pod którym tworzą się torebki nasienne. To z nich pozyskujemy nasiona lnu szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, odzieżowym i lecznictwie. Człowiek uprawiał len już w czasach neolitu, ale dopiero niedawno opisaliśmy językiem naukowym jego niekończące się wręcz właściwości prozdrowotne. Dużym producentem siemienia lnianego jest Rosja i Kazachstan.