Słonecznik

Słonecznik

Słonecznik idealnie nadaje się jako szybka przekąska pomiędzy posiłkami. Można go dodać do sałatek, dań mięsnych lub makaronów. Sprawdzi się również w roli komponentu do wielu wypieków i deserów.
idealny do sałatek
smaczna przekąska
bogactwo potasu i magnezu

Ciekawostki

Nazwa słonecznik wywodzi się z języka greckiego odnosi się do jego zdolności do obracania się wokół położenia słońca, podążając za jego kursem.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Słonecznik jest prawdziwym darem natury. Słonecznik jest bogactwem potasu, fosforu, magnezu, tiaminy. Potas, magnez i tiamina pomaga w prawidowym funkcjonowaniu układu nerowego, fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 661 kJ / 160 kcal
Tłuszcz 14,3 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g
Węglowodany 1,5 g
W tym cukry 0,5 g
Błonnik 2,4 g
Białko 5,3 g
Sól 0,01 g

Wart. energ. 2642 kJ / 639 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 57na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 5.4na 100 g
Węglowodany 5.9na 100 g
W tym cukry 2.1na 100 g
Błonnik 9.4na 100 g
Białko 21na 100 g
Sól 0.03na 100 g

Pochodzenie

Słonecznik pochodzi z Ameryki Północnej, obecnie rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie poza rejonem swojego rodzimego występowania. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, w Europie od XVI w. Dużym producentem ziaren słonecznika jest m.in. Bułgaria i Mołdawia.