Pożywne i zdrowe śniadanie to podstawa dobrego samopoczucia przez resztę dnia. Smoothie bowl na bazie bananów i otrębów owsianych, wzbogaconych czereśniami i wiórkami kokosowymi to sposób na dawkę energii w lekkim i przepysznym wydaniu.

Składniki (2-3 porcje):

  • chipsy bananowe KRESTO
  • czereśnie koktajlowe
  • wiórki kokosowe KRESTO
  • 1 świeży, dojrzały banan
  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone, wcześniej nie trzeba ich rozmrażać)
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki bardzo drobnych otrębów owsianych
  • miód (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Jogurt blendujemy wraz z jagodami oraz 1/2 soku spod czereśni. Jeżeli smoothie wymaga według Ciebie dosłodzenia, to dosładzamy je miodem. Dodajemy otręby i dokładnie mieszamy.
  2. Banana kroimy w plasterki.
  3. Wykładamy smoothie do miseczek, układamy na nich banany oraz chipsy bananowe, czereśnie i wiórki kokosowe.
  4. Smoothie na śniadanie możemy przygotować wieczorem, przykryć miseczki folią spożywczą i rano na 15 minut przez spożyciem wyciągnąć, aby zawartość się ogrzała.