Smak domowy, kolor wyjątkowy.
Składniki
- 400 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 480 g mąki pszennej typ 650
- 20 g miękkiego masła
- jajko do posmarowania
- pestki i ziarna do posypania
- 15 g proszku ze szpinaku liofilizowanego 100% warzywa KRESTO
Wykonanie
- Wymieszaj mąkę z proszkiem ze szpinaku, drożdżami, cukrem i solą.
- Dodaj ciepłe mleko, wyrabiaj 5–6 minut, następnie dodaj masło i wyrabiaj kolejne 2–3 minuty. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
- Ponownie zagnieć, podziel na 10–12 części i uformuj bułeczki.
- Po 30 minutach wyrastania posmaruj jajkiem, posyp ziarnami i piecz 20–25 minut w 180°C.
