Smak domowy, kolor wyjątkowy.

Składniki

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 480 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g miękkiego masła
  • jajko do posmarowania
  • pestki i ziarna do posypania
  • 15 g proszku ze szpinaku liofilizowanego 100% warzywa KRESTO

Wykonanie

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem ze szpinaku, drożdżami, cukrem i solą.
  2. Dodaj ciepłe mleko, wyrabiaj 5–6 minut, następnie dodaj masło i wyrabiaj kolejne 2–3 minuty. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.
  3. Ponownie zagnieć, podziel na 10–12 części i uformuj bułeczki.
  4. Po 30 minutach wyrastania posmaruj jajkiem, posyp ziarnami i piecz 20–25 minut w 180°C.