Składniki – spód:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła (zimnego)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli 

Składniki – krem:

  • 15 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO
  • 250 g mascarpone (zimnego)
  • 200 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek
  • 50 g borówek
  • listki mięty

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Formujemy kulę i przekładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  3. Foremki do tarteletek smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15-20 minut  na środkowej półce, do lekkiego zarumienienia. Spody studzimy w foremkach.
  4. Wszystkie składniki na krem przekładamy do misy miksera i ubijamy na gęsty krem. Przy pomocy szprycy lub łyżeczki przekładamy krem do wystudzonych foremek.
  5. Owoce myjemy, kroimy i dekorujemy nimi ciasteczka, ozdabiamy listkami mięty.