
Składniki – spód:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła (zimnego)
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka lodowatej wody
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki – krem:
- 15 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO
- 250 g mascarpone (zimnego)
- 200 g śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 200 g truskawek
- 50 g borówek
- listki mięty
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Formujemy kulę i przekładamy na 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Foremki do tarteletek smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15-20 minut na środkowej półce, do lekkiego zarumienienia. Spody studzimy w foremkach.
- Wszystkie składniki na krem przekładamy do misy miksera i ubijamy na gęsty krem. Przy pomocy szprycy lub łyżeczki przekładamy krem do wystudzonych foremek.
- Owoce myjemy, kroimy i dekorujemy nimi ciasteczka, ozdabiamy listkami mięty.