Truskawkowe tiramisu bez biszkoptów można również z powodzeniem wykorzystać jako krem do ciasta.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO
  • 10 podłużnych biszkoptów
  • świeże truskawki 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO

Wykonanie:

  1. Schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijać razem. Najpierw na wolnych, potem na najszybszych obrotach.
  2. Jak zacznie gęstnieć – dodać proszek z liofilizowanych truskawek KRESTO i ubijać do rozpuszczenia się pudru.
  3. Do ciepłej wody dodać drugą porcję proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO i mieszać rózgą do rozpuszczenia.
  4. Biszkopty przełamać na pół i namoczyć w truskawkowej wodzie.
  5. Układać w szklaneczkach warstwami: namoczone biszkopty, krem truskawkowy, biszkopty, krem i na wierzch świeże truskawki.
  6. Schłodzić.