Truskawkowe tiramisu bez biszkoptów można również z powodzeniem wykorzystać jako krem do ciasta.
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 15 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO
- 10 podłużnych biszkoptów
- świeże truskawki
- 300 ml ciepłej wody
- 15 g proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO
Wykonanie:
- Schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijać razem. Najpierw na wolnych, potem na najszybszych obrotach.
- Jak zacznie gęstnieć – dodać proszek z liofilizowanych truskawek KRESTO i ubijać do rozpuszczenia się pudru.
- Do ciepłej wody dodać drugą porcję proszku z liofilizowanych truskawek KRESTO i mieszać rózgą do rozpuszczenia.
- Biszkopty przełamać na pół i namoczyć w truskawkowej wodzie.
- Układać w szklaneczkach warstwami: namoczone biszkopty, krem truskawkowy, biszkopty, krem i na wierzch świeże truskawki.
- Schłodzić.