Ręka w górę, kto nie lubi od czasu do czasu odrobiny słodyczy i przepysznego ciasta do popołudniowej kawy czy spotkania z bliskimi. Podpowiadamy, jak przygotować letnią pokusę, w której słodycz przełamana została kwaskowatym smakiem wiśni. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej.
Składniki (foremka 19×28 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
- 3 łyżki siemienia lnianego złocistego KRESTO
- 130 g margaryny roślinnej
- 4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
- 1/2 lub 3/4 szklanki cukru brązowego trzcinowego (ilość według własnego uznania)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g wiśni
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- cukier puder
Wykonanie:
- Rozpuszczamy margarynę, dodajemy czekoladę i mleko, a całość podgrzewamy, mieszając aż do momentu połączenia się składników. Zagotowujemy składniki, jednak nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia.
- Do przesianej mąki dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie je mieszamy. Następnie dolewamy do nich rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wydrylowane wiśnie łączymy z mąką ziemniaczaną. Wylewamy ciasto do formy, a na wierzch wykładamy owoce.
- Ciasto pieczemy w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.
- Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.