Mazurek to obok babki piaskowej najbardziej charakterystyczne ciasto na wielkanocnych stołach. Dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku przygotowaliśmy wersję alternatywną bez mąki. Będzie więc doskonałą opcją zwłaszcza dla osób stosujących różnego rodzaju diety eliminujące gluten.
Składniki:
- 5 jajek (wielkość M)
- 160 g tartych migdałów
- 100 g cukru lub 130 g erytrolu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- olejek migdałowy
- masło do wysmarowania formy
Polewa i dodatki:
- 4 białe czekolady
- orzechy pekan
- owoce według uznania
- 6 łyżek gęstej śmietany 30%
Wykonanie
- Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier/erytrol, cukier waniliowy i ubijamy całość do uzyskania kremu, bez cukrowych grudek. Cały proces trwa ok. 10–12 minut.
- Dodajemy do masy tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
- Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy migdałami tartymi.
- Wykładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem.
- Ciasto studzimy.
- Rozpuszczamy białą czekoladę: łamiemy na kawałki, umieszczamy w dużej plastikowej lub metalowej misce, stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą, doprowadzając do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodajemy śmietanę i 2–3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.
- Wylewamy masę czekoladową na ostudzone ciasto.
- Ciasto ozdabiamy według upodobań orzechami pekan oraz owocami. Podajemy schłodzone. Przechowujemy je w lodówce.