Wigilijna wieczerza w polskich domach to wspólne świętowanie przy suto zastawionym stole. Zgodnie z tradycją goszczą na nim postne potrawy w postaci różnego rodzaju ryb, pierogów czy dań z makiem. Gwiazda makowa na drożdżowym cieście z dodatkiem rodzynek będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznych smaków.
Składniki na masę:
- 500 g maku KRESTO
- 200 g rodzynek KRESTO
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki miodu
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 1 łyżka cynamonu tartego
- olejek migdałowy lub rumowy
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (przesianej) + odrobina do podsypania przy wyrabianiu i wykrawaniu
- 180 ml mleka ciepłego
- 50 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- szczypta soli
- otarta skórka z 2 pomarańczy lub olejek pomarańczowy
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- cukier puder
Wykonanie masy makowej:
- Zalej mak wrzącym mlekiem, wymieszaj, przykryj do wchłonięcia mleka.
- Mak dwukrotnie przemiel maszynką lub po dodaniu wszystkich składników (w tym roztopionego masła, ale bez rodzynek) zblenduj. Trwa to kilka minut.
- Do zmielonego maku dodaj rodzynki. Odstaw na 15–20 minut pod przykryciem.
Wykonanie ciasta:
- Mleko przelej do miski, dodaj rozkruszone drożdże, łyżkę cukru (z odmierzonych już 60 g cukru na ciasto) i 2 łyżki mąki (z odmierzonych już 500 g mąki na ciasto). Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10–15 minut do wyrośnięcia.
- Masło roztop i przestudź.
- Mąkę przełóż do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka, letnie mleko, cukier, sól, otartą skórkę. Całość bardzo dobrze wymieszaj i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od rąk, jeśli nie, to lekko podsyp je mąką.
- Wyrobione ciasto (w misce) przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
- Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i podziel je na 4 równe części, każda po ok. 230 g. Trzy części ciasta przykryj ściereczką.
- Czwartą porcję rozwałkuj i wytnij okrąg o średnicy ok. 27 cm, np. stosując jako pomoc talerz.
- Połóż pierwszy okrąg na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozłóż na nim ok. 1/3 porcji masy makowej.
- Powtórz czynności z dwoma następnymi częściami ciasta i porcjami masy. Na koniec całość przykryj czwartym okręgiem.
- Natnij ciasto od brzegu w 20 miejscach dookoła, ale tak, aby środek pozostał nienaruszony. Możesz sobie pomóc odciskając na środku kształt szklanki – od tego miejsca prowadzimy nacięcia.
- Parami okręć paski ciasta, jeden w lewą stronę, drugi w prawo. Połącz końcówki, mocno je zlepiając. Postępuj tak samo z pozostałym ciastem, tworząc gwiazdę. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, do lekkiego wyrośnięcia.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut. Kontroluj poziom upieczenia.
- Ostudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
- Z resztek ciasta po wykrojeniu okręgów możesz upiec 3–4 drożdżówki. W tym celu pozostaw ok. 4 łyżki masy makowej.