Składniki – naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 jajka L
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 pomarańcza
  • szczypta soli

Składniki – mus malinowy:

  • 15 g proszku z liofilizowanych malin KRESTO
  • 500 g śmietany 36%
  • 350 g malin
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady
  • około 25 g soku z pomarańczy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki, oprócz pomarańczy, przekładamy do misy miksera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Pomarańczę szorujemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem. Ścieramy pomarańczową skórkę, dodajemy do ciasta na naleśniki, mieszamy.
  3. Po 15 minutach smażymy naleśniki. Nie jest potrzebne dodawanie na patelnię tłuszczy, wystarczy ten zawarty w cieście.
  4. Do misy miksera przekładamy śmietanę, proszek z liofilizowanych malin KRESTO oraz cukier puder. Ubijamy do uzyskania puszystego kremu.
  5. Dodajemy opłukane i osuszone maliny, mieszamy.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy do uzyskania jednolitej, płynnej polewy.
  7. Przestudzone naleśniki smarujemy musem, zawijamy i polewamy czekoladą.