
Składniki – naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 2 jajka L
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 pomarańcza
- szczypta soli
Składniki – mus malinowy:
- 15 g proszku z liofilizowanych malin KRESTO
- 500 g śmietany 36%
- 350 g malin
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 g czekolady
- około 25 g soku z pomarańczy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki, oprócz pomarańczy, przekładamy do misy miksera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Pomarańczę szorujemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem. Ścieramy pomarańczową skórkę, dodajemy do ciasta na naleśniki, mieszamy.
- Po 15 minutach smażymy naleśniki. Nie jest potrzebne dodawanie na patelnię tłuszczy, wystarczy ten zawarty w cieście.
- Do misy miksera przekładamy śmietanę, proszek z liofilizowanych malin KRESTO oraz cukier puder. Ubijamy do uzyskania puszystego kremu.
- Dodajemy opłukane i osuszone maliny, mieszamy.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy do uzyskania jednolitej, płynnej polewy.
- Przestudzone naleśniki smarujemy musem, zawijamy i polewamy czekoladą.