Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie

Orzechy te niegdyś stanowiły podstawę kuchni Indian, obecnie używane są do wypieków oraz deserów. Orzechy pekan prawdzają się jako dodatek do porannej owsianki lub jako zdrowa przekąska do chrupania w ciągu dnia.
chrupka przekąska
tylko całe orzechy
doskonałe do ciast i deserów

Ciekawostki

Orzechy brazylijskie, nazywane też inaczej orzeszki para (od regionu Pará w Brazylii, skąd m.in. pochodzą) rosną na jednych z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej - orzesznicy brazylijskiej.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Orzechy brazylijskie mają wiele wartości odżywczych. Orzechy brazylijskie są źródłem błonnika.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 717kJ / 174 kcal
Tłuszcz 17 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 5 g
Węglowodany 1,5 g
W tym cukry 0,1 g
Błonnik 1,5 g
Białko 3,5 g
Sól 0 g

Wart. energ. 2511 kJ / 607 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 52na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 4na 100 g
Węglowodany 3.9na 100 g
W tym cukry 3.2na 100 g
Błonnik 9.8na 100 g
Białko 26na 100 g
Sól 0.01na 100 g

Pochodzenie

Orzechy brazylijskie stanowią nasiona drzewa orzesznicy wyniosłej, która rośnie w deszczowych lasach Amazonii. Brazylijczycy nazywają je “złotem brazylijskim”, ze względu na bogactwo wartości odżywczych, jakie posiadają.