Orzechy macadamia
Orzechy macadamia ze względu na swój słodki i lekko maślany smak idealnie sprawdzą się jako baza do mas i kremów. Stanowią również smaczną i pełnowartościową przekąskę, którą można jeść na co dzień.
idealny jako baza do mas i kremów
chrupka przekąska
lekko maślany smak
![](https://www.kresto.pl/wp-content/uploads/2021/12/kr_orzechy_macadamia_100-1.jpg)
![](https://www.kresto.pl/wp-content/uploads/2021/12/z1.png)
Ciekawostki
Czy wiesz, że makadamia owocuje przez 100 lat od momentu pierwszych zbiorów, których można spodziewać się po kilku latach od zasadzenia drzewa.
To co najlepsze z natury!
Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.
Wartości odżywcze
Orzechy macadamia mają wiele wartości odżywczych. Orzechy macadamia są źródłem błonnika.
Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 813 kJ / 197 kcal
Tłuszcz 19 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g
Węglowodany 3,5 g
W tym cukry 1,2 g
Błonnik 2,2 g
Białko 2 g
Sól 0 g
Pochodzenie
Znanych jest dziewięć gatunków tych orzechów. Naturalnie występują w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi. Ponadto uprawia się je w Afryce Południowej oraz na Hawajach. Drzewa macadamia zostały odkryte w 1857 roku w Australii przez botanika Waltera Hilla.