Orzechy macadamia

Orzechy macadamia

Orzechy macadamia ze względu na swój słodki i lekko maślany smak idealnie sprawdzą się jako baza do mas i kremów. Stanowią również smaczną i pełnowartościową przekąskę, którą można jeść na co dzień.
idealny jako baza do mas i kremów
chrupka przekąska
lekko maślany smak

Ciekawostki

Czy wiesz, że makadamia owocuje przez 100 lat od momentu pierwszych zbiorów, których można spodziewać się po kilku latach od zasadzenia drzewa.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Orzechy macadamia mają wiele wartości odżywczych. Orzechy macadamia są źródłem błonnika.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 813 kJ / 197 kcal
Tłuszcz 19 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3 g
Węglowodany 3,5 g
W tym cukry 1,2 g
Błonnik 2,2 g
Białko 2 g
Sól 0 g

Wart. energ. 2511 kJ / 607 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 52na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 4na 100 g
Węglowodany 3.9na 100 g
W tym cukry 3.2na 100 g
Błonnik 9.8na 100 g
Białko 26na 100 g
Sól 0.01na 100 g

Pochodzenie

Znanych jest dziewięć gatunków tych orzechów. Naturalnie występują w Australii, na Nowej Kaledonii oraz na Sulawesi. Ponadto uprawia się je w Afryce Południowej oraz na Hawajach. Drzewa macadamia zostały odkryte w 1857 roku w Australii przez botanika Waltera Hilla.