Orzechy pekan

Orzechy pekan

Migdały KRESTO stanowią idealną przekąskę pomiędzy posiłkami i znakomicie nadają się jako komponent różnych dań. Sprawdzą się zarówno w deserach, jak i potrawach podawanych na słono, takich jak makarony!
chrupka przekąska
tylko całe orzechy
doskonałe do ciast i deserów

Ciekawostki

Słowo pekan pochodzi z języka Indian i oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

---

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 755kJ / 183 kcal
Tłuszcz 18 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g
Węglowodany 3,3 g
W tym cukry 1,8 g
Błonnik 1,7 g
Białko 2,3 g
Sól 0 g

Wart. energ. 2511 kJ / 607 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 52na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 4na 100 g
Węglowodany 3.9na 100 g
W tym cukry 3.2na 100 g
Błonnik 9.8na 100 g
Białko 26na 100 g
Sól 0.01na 100 g

Pochodzenie

Orzesznik jadalny to ogromne drzewo, z którego zbiera się orzechy pekan. Jest to wysokia i majestatyczna roślina, która oryginalnie rosła jedynie w Ameryce Północnej zanim w XVI wieku trafiła do Hiszpanii. Pekan rośnie na głębokich, żyznych glebach, najlepiej w dolinach rzek. Dlatego właśnie tak upodobał sobie tereny dzisiejszych Georgii, Alabamy, Missisipi i Luizjany. Na owoce tego długoletniego drzewa trzeba jednak poczekać. Pierwsze orzechy wydaje ono dopiero po 10 latach. Najlepiej owocują drzewa kilkudziesięcio, a nawet kilkuset lenie.