Rodzynki

Rodzynki

Ten niezwykły produkt sprawdzi się idealnie jako smaczna i zdrowa przekąska. Można go dodawać do ciast, deserów lub domowej granoli. W ciekawy sposób wzbogaci jogurt lub poranną owsiankę, podnosząc wartość odżywczą posiłku.
idealne do deserów
słodka przekaska
bez konserwantów

Ciekawostki

Czy wiesz, że rodzynki są słodkie z powodu dużej koncentracji fruktozy – naturalnie występującego cukru.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Rodzynki, czyli suszone winogrona, zawierają wiele cennych pierwiastków mineralnych, w tym żelazo, postas i fosfor. Żelazo pomaga w prawidlowej czerwonych krwinek i hemoglobiny, natomiast potas pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 354 kJ / 84 kcal
Tłuszcz 0,4 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 18,8 g
W tym cukry 16 g
Błonnik 0,9 g
Białko 0,8 g
Sól 0,01 g

Wart. energ. 2511 kJ / 607 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 52na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 4na 100 g
Węglowodany 3.9na 100 g
W tym cukry 3.2na 100 g
Błonnik 9.8na 100 g
Białko 26na 100 g
Sól 0.01na 100 g

Pochodzenie

Rodzynki to oczywiście suszone winogrona. Małe, ciemne rodzynki pochodzą ze szczepu winorośli zwanej Koryncką. Światowym potentatem produkcji tych rodzynek jest obecnie Grecja, z której pochodzi aż 80 % globalnej produkcji tej pysznej bakalii. Małe drobne rodzynki to również produkt pochodzący z Iranu i Turcji.