Sezam

Sezam

Sezam sprawdzi się jako komponent wielu potraw. Można dodawać go do własnoręcznie pieczonego chleba, bułek lub ciast. W połączeniu z oliwą i sokiem z cytryny stworzy aromatyczny dressing do sałatek lub marynat. Nasiona sezamu stanowią również główny składnik chałwy, sezamków oraz sławnej pasty tahini, której smak jest doceniany na całym świecie
idealny do pieczenia
podstawowy składnik sezamków
charakterystyczny smak

Ciekawostki

Czy wiesz, że bez sezamu nie byłoby przepysznej słodkiej chałwy ani tahini, czyli past do wyrobu coraz popularniejszego hummusu.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Sezam ma zbawienny wpływ na zdrowie. Sezam jest źródłem błonnika pokarmowego.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 599 kJ / 5145 kcal
Tłuszcz 12,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g
Węglowodany 1,4 g
W tym cukry 0 g
Błonnik 4,5 g
Białko 4,5 g
Sól 0,01 g

Wart. energ. 2394 kJ / 580 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 50na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 6.7na 100 g
Węglowodany 5.5na 100 g
W tym cukry 0na 100 g
Błonnik 18na 100 g
Białko 18na 100 g
Sól 0.03na 100 g

Pochodzenie

Sezam to roślina która słusznie kojarzy się nam z Afryką. Jest jedną z najstarszych upraw człowieka. Z Afryki uprawy sezamu trafiły w starożytności do Azji, a dopiero z Indii został sezam przywieziony do Europy. Tu roślina ta rozpowszechniła się do tego stopnia, że w niektórych krajach uznano ją za gatunek inwazyjny, konkurujący z rodzimą florą.