Siemię lniane złote

Siemię lniane złote

Siemię lniane ze względu na brak wyraźnego smaku sprawdzi się jako dodatek zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Można wzbogacić nim jogurt, owsiankę czy smoothie.
do musli czy owsianki
drobne ziarenka
idealne do wypieku chleba

Ciekawostki

Jedne z pierwszych wzmianek o wykorzystaniu nasion lnu w celach leczniczych pochodzą z VI wieku p.n.e.

To co najlepsze z natury!

Od blisko 30 lat dostarczamy Państwu orzechy i suszone owoce wyłącznie najlepszej jakości.

Wartości odżywcze

Siemię lniane ma zbawienny wpływ na zdrowie. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

Wartość odżywcza produktu na 25 g
Wartość energetyczna 529 kJ/ 128 kcal
Tłuszcz 10,5 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g
Węglowodany < 0,1 g
W tym cukry < 0,1 g
Błonnik 6,5 g
Białko 5,3 g
Sól 0,02 g

Wart. energ. 2116 kJ/513 kcal 100na 100 g
Tłuszcz 42na 100 g
W tym kwasy tłusz. nasycone 3.5na 100 g
Węglowodany 0.5na 100 g
W tym cukry 0.5na 100 g
Błonnik 26na 100 g
Białko 21na 100 g
Sól 0.09na 100 g

Pochodzenie

Len to stara roślina nasienna, która szeroko rozprzestrzeniła się w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Kiedy kwitnie obsypuje się pięknymi niebieskimi kwiatami, pod którym tworzą się torebki nasienne. To z nich pozyskujemy nasiona lnu szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, odzieżowym i lecznictwie. Człowiek uprawiał len już w czasach neolitu, ale dopiero niedawno opisaliśmy językiem naukowym jego niekończące się wręcz właściwości prozdrowotne. Dużym producentem siemienia lnianego jest Rosja i Kazachstan.